Bedre tannhelse for alle i Øksnes

 

I flere år har helsestasjonen og tannhelsetjenesten i Øksnes hatt et tett samarbeid. Samarbeidet har vært nede en periode på grunn av manglende personell, både på helsestasjonen og hos tannhelsetjenesten. Kvalifisert personell er nå på plass hos begge instansene, og dermed er samarbeidet tatt opp igjen. Vi har startet et prosjekt som heter ”Bedre tannhelse for alle” der vi fokuserer på å informere og opplyse Øksnes´ befolkning om tannhelsefremmende og forebyggende tiltak. Hver instans skal utføre særskilte oppgaver i tillegg til å gjennomføre oppgaver i fellesskap.

  Tannpussbilde 2

Deltakere på møtet der Helsestasjonen, Tannklinikken og Miljøtjenesten var representert

 

Barn, unge og andre med spesielle behov får ekstra oppfølging for å sikre deres tannhelse. Med dette menes eksempelvis veiledning i tannstell og kostholdsveiledning. Også helsestasjonen er opptatt av at tannhelsen til barn blir ivaretatt. Kostholdsveiledning og gode rutiner vedrørende tannhelse vil fokuseres på hos både tannhelsetjenesten og helsestasjonen.

Tannhelsetjenesten og helsestasjonen er alltid behjelpelig vedrørende spørsmål om tenner og hvordan ivareta en god tannhelse. Det er viktig for barna at de får god oppfølging hjemme. Vi ønsker derfor at alle i kommunen er godt opplyst om hvordan man kan hjelpe barna på best mulig måte. Selv om man eksempelvis bruker fluortabletter eller fluorskyll så er det viktig at tennene blir ordentlig rene slik at fluoren får optimal effekt. Voksne skal derfor hjelpe til med utførelse og kontroll av tannpuss til barnet er rundt 12 år. Det er i denne alderen finmotorikken utvikles. Barn og voksne kan bruke samme type fluortannkrem hvis det er ønskelig. Mengden fluortannkrem bør være ca like stor som barnets lillefingernegl eller en ert.

Til slutt ønsker vi å gi en ekstra påminnelse til 18-åringene i kommunen. Man får gratis tannbehandling fra 0-18 år. For 18 åringene gjelder det hele året man fyller 18 år. Dersom noen ikke har vært innkalt tidligere i år bør man ta kontakt med tannklinikken snarest for å bestille time. Som 19- og 20-åring skal man kun betale 25 % av behandlingen. Etter dette må man betale full pris.

                        Dersom det er noe man lurer på i forhold til tannhelse og tannstell er det bare å ta kontakt, så skal vi svare på best mulig måte. Ellers ønsker vi dere en God jul og Godt nytt år! Vi gleder oss til årene fremover.

 

Tannpussbilde 1

Fagansvarlig på helsestasjonen, Helen Bye (t.v.) Tannpleier på Myre tannklinikk Marie G. Enoksen (t.h.)

Publisert i Forsiden

Utskrift E-post