Nyksund

Det fraflyttede fiskeværet Nyksundnyksund

Få av kystens fiskevær er så myteomspunnet som Nyksund, et av de største stedene i Vesterålen rundt år 1900. Nærhet til fiskefeltene gjorde stedet til et attraktivt fiskevær for tilreisende fiskere fra hele kysten.

Etter 2. verdenskrig ble ny teknologi tatt i bruk i form av motorer og større båter slik at fiskerne ikke trengte å holde til så nært fiskefeltene. Havna ble for lita og Nyksund tapte i forhold til det nye kommunesenteret Myre. Omkring 1970 var fiskeværet helt fraflyttet og stedet ble en "spøkelsesby". Men Nyksunds historie og særegne arkitektur vakte ny interesse, først blant tyske studenter fra Berlin Tekniske Universitet, som stod i spissen for et sosialpedagogisk prosjekt fra midten av 80 tallet til innpå 90 tallet.

I dag har Nyksund et helårlig tilbud til turister og stedets særegne arkitektur og atmosfære kan oppleves sommer som vinter.

Se også; www.nyksund-info.com
Eller; http://www.nyksund.org/

Publisert i Turisme

Utskrift E-post

Øksnes bygdemuseum

alsvaag_bygdemuseumMuséet som ligger i Alsvåg, viser deg en mindre arkeologisk utstilling med gjenstander som er datert til ca. 3000 år f.Kr. I tillegg utstillinger om nyere tids arbeidsliv og levemåte i et fiskerbondesamfunn. Til muséet hører også Alsvåggården. Av i alt 16 hus på gården på slutten av 1800 tallet står nå 3 igjen. Våningshuset er restaurert slik det var på 1880 tallet og er med sine 300 år et av de eldste trehus i landsdelen. I tillegg finnes gammelbutikken og et stabbur. På muséet fås kjøpt alle kulturhistoriske brosjyrer som omhandler Øksnes kommune.

Publisert i Turisme

Utskrift E-post

Langnesværet

Langenesværet m/Langenes kirke

Noen kilometer øst for det pittoreske fiskeværet Stø ligger Langenesværet. I 1591 var stedet et av de største fiskeværene i Nord-Norge. Befolkningen var på 250-300 personer og var med den tids målestokk for en by å regne. Av bygninger står i dag kirka igjen. Deler av korskirka som er bygget i laftet tømmer, er fra tidlig på 1500 tallet. Søsterkirka står på stedet Øksnes på Skogsøya.

langenes_kirke

 

Publisert i Turisme

Utskrift E-post

Tinden

oksnesvestbygd_handelsstedet_tindenHandelsstedet Tinden på Tindsøy i Øksnes Vestbygd kan kalles "rosinen i pølsa". Ikke noe annet sted i Øksnes har lengre historie som fiskevær og handelssted. Stedet er et eksempel på de hvite handelsstedene langs kysten og ble av riksantikvaren fredet i 1994.
Tinden har siden 1850 vært eiet og drevet av væreiere.

 

Les mer

Publisert i Turisme

Utskrift E-post

Øksnes Vestbygd

oksnesvestbygd_handelsstedet_tindenEn reise i lokal kystkultur er omtalen etter et besøk i Øksnes Vestbygd. Fram til 2. verdenskrig, i en tid da nærhet til fiskefeltene og åtens betydning som transportmiddel bestemte bosettingsmønsteret, var disse øyene den sentrale delen av kommunen.

Her finnes vedlikeholdte og restaurerte bygningsmiljøer som med sin egenart gjenspeiler aktiviteten i tidligere tid. På grønnkledte øyer ut mot trange sund ligger det fredede handelsstedet Tinden, fiskeværet Skipnes og det tidligere skole- og kirkestedet Finvåg.

Her ligger også stedet Barkestad med Mek. Verksted/slip. Adkomsten til Øksnes Vestbygd kan foretas med hurtigbåt fra Myre eller Sandset.

 

oksnesvestbygd_skipnes_og_tinden

Publisert i Turisme

Utskrift E-post

Flere artikler …